Kulosaaren meluvalli uuteen uskoon

Kulosaaren melumuuri maalattiin 10.-11.6.2017 n. 40 graffititaitelijan voimin. Koko 300 metriä pitkä muuri peitettiin värikkään graffitin muodossa näiden kahden päivän aikana. Graffitikuvien mukaan ilmestyi mm. helsinkiläisen katukulttuurin ikoni Notkea Rotta.

Vaikka koko muuri maalattiin vain kahdessa päivässä, alkoi prosessi jo paljon aikaisemmin. Ensimmäistä kertaa muuri maalattiin vuonna 1991, mutta myöhemmin uudelleenmaalattiin valkoiseksi vuonna 2000. Vuonna 2001 tuli Paavo Arhinmäen aloite meluvallin uudesta kuosista. Vuonna 2012 lausui kaupunkisuunnittelulautakunta meluvallin uudistamisesta, ehdotuksesta löydettiin muutamia käytännön ongelmia, mutta kuten voimme nyt nähdä, eivät ne olleet mikään este tämän teoksen valmistumiselle. Alunperin hanke piti toteuttaa vuonna 2016, mutta nuorisokeskus Hapen remontointi sekoitti prosessia, jolloin hanketta piti siirtää. Nyt vuonna 2017 Kulosaaren melumuuri on lopulta maalattu, ja kauniit maalaukset ovat nähtävissä. Katutaidetta voi katsella vaikka metromatkan aikana, taide näkyy Kulosaaren ja Herttoniemen pysäkkien välillä.

Meluvallin maalaamiseen osallistui taiteilijoiden ja katutaidetoimiston lisäksi erikoismaalikaupat Decoväri, Make Your Mark ja Geezers, jotka toimittivat maalit ja tarvikkeet. Myös Helsingin kaupungin kesätyöt mahdollistivat nuorison osallisuuden. Katutaidetoimiston nuoret katutaidevalokuvaajat hoitivat tapahtuman taltioinnin niin valokuvina kuin videona. Nuoret katutaideassistentit varmistivat, että koko maalaukseen osallistuneella työryhmällä oli hyvät oltavat.

Suomen suurin katutaideprojekti onnistui ja kaikki toimi juuri niin kuin pitääkin. Jopa Suomen kesä suosi tämän projektin onnistumista suotuisalla säällä.

Mukana vielä lista teoksista ja hieman tekijöiden kommentteja:

 

Robin, Deos

Putte

“Nää esittää peuroja ja tässä on tarkotuksena nyt kun täs on tää motari, et ei nyt ihan et “varokaa peuroja”, mut enemmänkin semmonen muistutus luontokappaleiden olemassaolosta”

Help

“Eipä tää sen kummempaa tarinaa kerro muuta ku, että tää on se tyyli mikä tässä nyt on vuosien varrella kehittyny.”

Tone

“Tää on kunnianosoitus sarjakuvapiirtäjälle tuolta 70-luvulta, täs on sen hahmoja ja muokattuna omalla höysteellä.”

Omos 

 

Charles Liquor 

 

Krylon, TAP 10

“Meil on tää YPC mikä meil on ja me ehkä katotaan asioita vähä eri taval ku muut. Maalaus on yhdistäny meiät ihan nuoruudesta asti meiät ja just semmonen nuoruuden kaveriporukan ajatus. Tää maalaaminen on semmonen mikä on meitä tässä yhistäny.”

 

Close, Onegoch

 

Jasm, Panda, Party

“Tässä on siis tulossa teos meiän kuolleille ystäville, mut sit tää edustaa myös uutta nousuu. Nää on haamuja ja niil on semmoset luonteet mitkä sopii meiän frendeille. Tälläne pieni muistoteos omalla tavallaa mut sit taas meille tää merkitsee paljon muutakin ku ollaan tässä 30 vuotta kimpassa vedetty, niin on tää aikamoinen ystävyyden osotus.”

 

Gnarly Gnarl

“Tää on tämmönen kunnianosoitus graffitijuurille New Yorkissa ja 70- ja 80-luvun tyyleille. Mä oon skidin fiilistelly sitä -91 seinää ja kunnioituksena sille mä oonki säästäny tonne tommosen pienen palan sitä alkuperästä seinää.”

Pher-one 

“Se kertoo sitä tarinaa et mä olin myös sillon -91 maalaamassa ja siin oli nää tipu ja muna osallisina. Nykyään ne on vähän kiltimpiä kun sillon se tipu potkas sen munan rikki. Nyt ne on löytäny sen alkuperäisen hip hopin ilon: peace, unity, love -sanoman, ja on nyt kavereita ja sopinu riitansa.”

 

Paris 

 

Juho Hellsten

“Kun me katotaan noita apinoita niin me nähään siinä ittemme jotenkin. Kyl mä kerron tässä ihan semmosta inhimmillistä perustarinaa, joka onnistuu helpommin oikeestaan apinoilla kuin ihmisillä. “

 

Lentävä talonmies

 

Jamo Uippo, Juza Pee

“En mä nyt oo kelannu tätä mitenkään niin syvällisesti kelannu, jostain tuolta se kumpuaa”

 

Nora Helsinki ja Apuri 

– “Tässä on tällänen pöllö, joka on metsässä ja siinä seikkailee tommosia peuroja. Haluun ehkä saada ihmisiä kohtaaman niiden luontosuhdetta. Haluun kans herättää ajatuksii siitä, et luontoo kannattaa ja pitäiskin suojella.”

 

Votski

“Mitäpä siitä sanois, se on meikän graffiti”

 

 

Mion

“Siin on palloja, ne esittää palloja. Ei mulla siitä sen ihmeellisempää tarinaa.”

 

Matti Lankinen 

Vasemmalla on ensin portretti tosta Lars Sonckista, hän on arkkitehti, joka suunnitteli rakennuksia ympäri Suomea, kuten Kulosaaren asemakaavaa. Siinä on myös raitiovaunuja ja lautta, Kulosaareen on aikaisemmin siis tullut raitiovaunuja lautalla. Sitten siinä on postinumeroo, Kulosaaren kartano ja vanha raitiovaunu, siihen tulee sitten vielä vanha silta jonka yli menee raitiovaunuu ja bussi.”

 

TMS 

 

Spice 

“Eipä se kauheesti kerro mitään tarinaa. Siinä on toi mun tägi ja Supermies sekä Batman, Supermies esittelee Batmanille tätä Spicen piecee. “

 

Eore ja JR 

“Tää on hyvin perinteinen graffititeos, siinä on kirjaingraffitia ja tommosia hahmoja, jotka nyt on ollu tärkee osa graffitikulttuuria ihan aikojen alusta asti”

 

Jani Tolin 

“Siin on mun tägi ja kukkasii!”

 

Trama, Vanhala 

 

JugiX2 

“Oon ite tehny noita musavideoita, ja tehtiin tossa 2012 Notkeelle Rotalle “Mitä iistimpää sitä siistimpää”-musavideo, ja se oli mun selkein linkki tonne itään. Täs on kans semmonen hauska sukupolven muutos, et oon ite ollu jotain yheksän tai kymmenen vuotias kun oon ollu kattomas, kun tätä seinää on ollu jo maalamassa ton bändin jätkii. Sitä kautta myös sit rispekti noille jäbille.”