Omat kulmat: Paavo Arhinmäki

Ikä 40
Kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.
Hänen aloitteittensa tuloksena Helsinki luopui graffitien nollatoleranssista ja myöhemmin kaupunkiin alettiin avata luvallisia graffitiseiniä
.

Ensimmäinen laillinen graffitiseinä:
”Tein aina valtuusto- ja talousarvioaloitteita hiukan eri näkökulmista. Yksi monista aloitteistani tässä sarjassa oli vuonna 2008 esitykseni luvallisesta graffitiseinästä Vuosaareen. Vuosaaren satama oli juuri valmistunut ja sinne rakennettiin myös kilometrin mittainen melumuuri suojelemaan lintualuetta. Joku vinkkasi siitä mulle ja kävin katsomassa sen fillarilenkillä. Vastaus tähän ehdotukseen oli jälleen ei, mutta yleisesti vastaus oli muuten täysin käänteentekevä. Helsingin kaupungin valtuustossa päätettiin yksimielisesti aloitevastauksessa, että Helsingin kaupungilla ei ole vastaisuudessa mitään luvallisia maalauspaikkoja vastaan ja graffiti tunnustettiin taiteen muotona sekä osana kaupunkikulttuuria. Yhdessä hetkessä tapahtui täydellinen asenne- sekä suunnanmuutos. Ensimmäinen luvallinen graffitiseinä tuli sitten Suvilahteen. Se sai alkunsa nykyisen kulttuurijohtajan Stuba Nikulan aloitteesta. Helsingin esimerkki levisi nopeasti ja luvallisia graffitipaikkoja alettiin avaamaan muihinkin kaupunkeihin ympäri Suomea.”

Katutaidehelsinki.fi -sivusto:
”Tämä sivusto kuvastaa hyvin sitä muutosta, mikä on tapahtunut. Graffitien arvostus on noussut viime vuosina ja väärät mielikuvat ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Myös suomalaiset taidemuseot ovat hankkineet graffititaidetta ja graffiteista nousevaa taidetta kokoelmiinsa. Yhtäkkiä kaupunki, jossa oli jyrkimmästä jyrkin graffitipolitiikka, onkin nyt tällainen. Kansainvälisestikin arvioituna Helsingissä on erittäin paljon luvallisia maalauspaikkoja. Kierrätän kansainvälisiä vieraita katsomassa niitä ja monet ovat todella yllättyneitä.”

Lue koko stoori

Kartalla näet Paavon Omat kulmat.  Klikkaa kohteita  ja lue, mitä Paavo sanoo.

Teksti: Karoliina Saarnikko
Kuvat: Miikka Pirinen