Jättärin portaat

Yhteisöllistä taidetta iloisella mielellä. Tervetuloa mukaan maalaamaan Malminkartanonhuipun portaisiin raitataideteosta 08.08.2017 klo 08.00 – 14.00. Aamu alkaa portaiden teippaamisella ja kymmenen aikoihin alkaa maalaaminen.

Teoksen ovat suunnitelleet Malminkartanon asukkaat 21.06.2017 järjestetyssä työpajassa taiteilija Maj-Britt Huovilan johdolla.
Projekti on osa Helsingin Taiteilijaseuran Taidekehä-hanketta.

Helsingin taiteilijaseuran tuottaja Anna Puhakka kuvailee innoissaan tapahtumaa:
– Fiilikset on tosi positiiviset. On mukavaa saada jotain pidempiaikaista ja selvästi näkyvillä olevaa taidetta Malminkartanoon.

Tapahtuman suunnitteluun on otettu aktiivisesti mukaan lähialueen asukkaita:
– Asukkaiden toiveiden pohjalta selvisi, että juuri nämä portaat ovat sellaisia, mihin he haluisivat tehdä jotain.

Tapahtuma on täysin ilmainen ja kuka tahansa on tervettullut mukaan.
– Paikalle vaan! Ei tarvitse ilmoittautua!”, Puhakka kannustaa.

Maaleja valmistava yritysryhmä Teknos on tukenut kaikki tapahtuman maalit.

Jos säätiedotus lupaa sadetta, Taidekehän facebook,- ja Instagram-sivuilla ehdotetaan vaihtoehtoista päivää.

Lisätietoja:
tuottaja-koordinaattori
Anna Puhakka
taidekeha@gmail.com

 

 

Värikästä kuntoilua

Aurinkoinen sää, kymmenittäin ihmisiä ja sadoittain maalattuja rappusia. Tiistaina 8. elokuuta toteutettiin iso katutaideprojekti Malminkartanonhuipun portailla. Kaikkien yli 400:n rappusten pääty maalattiin noin 50:n ihmisen voimin eri väreillä. Kuuden tunnin urakan jälkeen syntyi näyttävä ja pitkälle näkyvä teos, missä kirkkaat värit pistää heti ohikulkijoiden silmiin. Saman tyyppistä teosta ei löydy vielä mistään muualta Suomesta.

Maalaamaan saapuneet Rania Eid ja Hanna Liljaström aloittivat urakan jo aamu kahdeksalta. Kummallakaan ei ole aikaisempaa maalaustaustaa, mutta he ovat työstä todella innoissaan:
– Tää on tosi ihanaa, sanoo Hanna, varsinkin kun tulee ystävän kanssa, voi hyvin vaihtaa kuulumisia tässä samalla.
– Tää on tosi rentouttavaa ja on kiva, kun jää oma kädenjälki pitkäksi aikaa, sanoo Rania vieressä.

Hanna ja Rania oli yksiä noin 50 muusta ihmisestä, jotka saapuivat maalaamaan portaita. Jotkut saivat kutsun facebookissa, jotkut saivat soiton kaverilta ja monet saapuivat spontaanisti kesken päiväkävelyn.

Jättärin portaat ovat suosittu kuntoilukohde. Silti vain harvat lenkkeilijät kääntyivät pettyneinä takaisin, suurin osa ilahtui kauniista portaista ja tulivat jopa itse maalaamaan. Myös maalaamaan saapunut Kreeta sanoo, että portaat palkitsevat juoksijaa:
– En oo kyllä kenenkään kuullut sanovan, että se vanha olisi ollut parempi. Kyllä tällaset hienot portaat palkitsevat juoksijoita.

Jättärin projekti ei ollut mikään pikku juttu. Paikalla kävi niin Hesarin kuin Ylenkin toimittajia. Juttu projektista näkyi tiistain paikallisuutisissa ja siitä tehtiin juttu Hesariin ja Yleen. Päivä oli hektinen ja raskas, mutta täynnä intoa. Projektin johtaja Maj-Brit Huovila kuvaa tunnelmiaan päivästä
– On ollut hektinen päivä, ei ole sen kummemmin ehtinyt miettiä mitä tekee vaan tehny sen mitä pitää.

Huovila on iloitsee, miten hyvin ihmiset ovat suhtautuneet maalauksiin:
– Se on ihanaa kun näkee miten ihmiset innostuu, se on sellainen tarttuva tauti.

Lopputulos yllätti niin maalarit kuin Huovilankin:
– Olen kyllä iloisesti yllättynyt. En ihan uskonut näin vahvaan värillisyyteen ja että siitä tulee oikeesti näin yhtenäinen värillinen kulku.

Ei ole vielä tietoa, milloin portaita huolletaan tai milloin ne pitää uusia. On kuitenkin luvattu, että maalaukset pysyvät portaissa ainakin seuraavat kaksi vuotta. Nyt siis kaikki joukolla juoksemaan jättärin portaille!