Tuntematon Kantsu

Tuntematon Kantsu on taidetapahtuma, joka tuo Kannelmäen asukkaat yhteen toteuttamaan alueelle taidetekoja kesällä 2017. Tuntematon Kantsu -työpajoissa tehdään näkyväksi Kannelmäen monia tarinoita ja merkityksellisiä paikkoja valmistamalla kahdenlaisia taideteoksia: tarinoita, ja niihin pohjautuvia esityksiä sekä raidoitettuja maalattuja pintoja, tägejä, jotka jäävät pysyvämmin kaupunkikuvaan. Maalauspaikkoina toimii Kannelmäen juna-asema, Sitratori sekä 15 sähkökaappia.

Kesän aikana työpajoissa syntyy kannelmäkeläisten muistojen, tunteiden ja tarinoiden kartta ja myös konkreettinen, merkityksellisten paikkojen, reitti. Reitillä järjestetään yleisölle avoimia kävelykierroksia elo-syyskuun vaihteessa.

Taidetapajan ohjaaja Maj-Britt Huovila kuvaa tunnelmiaan projektista:

“Päivittäisten tekojen ja etenkin ihmisten kohtaaminen on ollut hienoa. Kantsu oli mulle ennen ihan tuntematon, mutta nyt mä osaan jo kävellä siellä niin etten mä eksy.”

Huovila ihailee miten hänet otetaan jo hyvin vastaan Kantsussa:

“Yks päivä piti pestä aseman rappusia, mutta en saanut vesipostia auki. Onneksi siihen tuli pari kaveria joista toisella oli ruuvimeisseli taskussa ja korjasi tilanteen. Siinä tuli tosi hyvä mieli.”

Huovinen lisää, että kuka tahansa on tervetullut projektiin!

“Tarinankerrontatyöpajaan voi tulla kunhan on joku tarina tai vaan pelkkä omakohtainen kokemus Kantsusta. Maalaustyöpajassa riittää innostus maalaamista kohtaan!”

Kesän 2017 työpajat
Kesäkuussa 5.–21.6.
Elokuussa 31.7.–25.8.

ma-pe klo 12–18

Kokoontuminen Sitratorilla Kanneltalon edessä. Työpajat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ohjaajina Maj-Britt Huovila ja Erkki Soininen. Tule toteuttamaan taidetekoja yhdessä muiden kannelmäkeläisten kanssa!

Toteuttaja: Kanneltalo, Taidekehä ja työryhmä
Yhteistyössä: Teknos
Ajankohta: Kesä 2017

Alla raportti maalauspäivästä!

Kohti inhimmillisempää Kantsua

Harmaana ja ehkä hieman ankeanakin tunnettu Kannelmäen Sitratorin alue sai jälleen lisää väriä 03.08.17. Kannelmäen juna-aseman portaita maalattiin taiteilija Maj-Britt Huovilan johdolla. Maalaamassa olivat katutaidetoimisto Supaflyn kesätyöntekijöitä, sekä maalaamisesta innostuneita ohikulkijoita. Juna-aseman rappusten maalaus on osa Tuntematon kantsu-projektia, joka koostuu maalaus- ja tarinankerrontatyöpajoista. Kesän aikana työpajoissa syntyy kannelmäkeläisten muistojen, tunteiden ja tarinoiden kartta ja myös konkreettinen, merkityksellisten paikkojen reitti. Reitillä järjestetään yleisölle avoimia kävelykierroksia elo-syyskuun vaihteessa.

Maalauspaikan ohi kulkevat ihmiset ovat iloisia kun Kannelmäkeen saadaan väriä.
– Mä olen kokenut aikasemmin tän alueen aika ahdistavana, mutta ihan selkeesti näiden taideteosten ja kasvillisuuden myötä tää on piristynyt ja tehnyt tästä inhimmillisemmän, sanoo maalaamaan tullut Mirja.

Mirja pitää Kannelmäkeen tulleista taideteoksista ja haluaisi niitä myös lisää.
– Minun mielestäni sitä ei voi olla yhtään liikaa.

Portaille pysähtyi vähän väliä ihmisiä ihastelemaan maalauksia ja kehumaan taiteilijoita hyvästä työstä. Monilla oli kiire junaan, mutta portaiden maalaukset selvästi piristivät ihmisten arkea.

Tuntematon Kantsu-projektin innoittamina kysyimme ohikulkijoilta, että kuinka suuri merkitys katutaiteella on ja pitäisikö sitä saada lisää.
– Mun mielestä katutaide on erittäin tärkeää”, sanoo rappusten juurelle tullut mies. – Just tää Kantsu on hyvää aluetta ja esimerkiksi Malminkartano ja Pohjois-haaga huutaa katutaidetta.

Maalamiseen osallistunut Vilja yllättyi, miten paljon ihmiset pysähtyivät juttelemaan
– Yleensä aattelee, että suomalaiset ei sano mitään. Monet sanoivat että “onpa kivan näköistä” ja kyselivät että mitä me tehdään?

Maalauksen lopputulos miellytti myös Viljaa.
– En mä missään vaiheessa olettanut, että se näyttäis huonolta, mutta siitä tuli paljon kivempi mitä mä oletin.

Katutaiteelle löytyy paljon tilaa niin Kannelmäestä kuin ympäri Helsinkiäkin. Portaiden maalaminen jatkui 08.08.2017, tällä kertaa Jättärin portailla. Myös sinne olivat kaikki halukkaat tervetulleita mukaan.